Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ЗА И ПРОТИВ ДИСКРИМИНАЦИЯТА???
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Светът около нас
Предишната тема :: Следващата тема  

Аз съм от?
Българите
81%
 81%  [ 9 ]
Турците
9%
 9%  [ 1 ]
Циганите
0%
 0%  [ 0 ]
От отстаналите народности
9%
 9%  [ 1 ]
Общо гласове : 11

Автор Съобщение
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 9:31 pm    Заглавие: ЗА И ПРОТИВ ДИСКРИМИНАЦИЯТА??? Отговорете с цитат

какво мислите за ДИСКРИМИНАЦИЯТА?

Последната промяна е направена от _barboranka_ на Вто Юли 01, 2008 8:31 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bibini
Наш човек
Наш човек

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 9:55 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не разделям хората на раси,религии,нации и т.н.
Съдя за човека по това как мисли,разсъждава,постъпва,говори.Също така какво може и какво не може да прави.Не искам да има разделение,а обединение на хората в една държава.Между турците,циганите,евреите,арменците,негрите и т.н. има свестни хора,които заслужават уважение.Както и между българите има много утрепки,боклуци,крадци,убийци,изнасилвачи и т.н.Аз съм българка,но не националистка и фашистка,а патриот по душа и сърце.Приемам различията.Не може всички да сме еднакви.Всеки има своите традиции,навици,обичаи.Но това не пречи да живеем заедно под едно небе и то в разбирателство и мир.

Разбира се - това е само моето мнение Wink
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 10:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Радвам се че мислиш така незнам дали забеляза от написаните коментари до сега но аз съм туркиня до сега ми се е случвало да ме отделят и затова реших да пусна тази тема!защото аз никога не съм отделяла хората по никакъв начин и се зарадвах че ти не си такава винаги съм казвала ОБИЧАМ ХОРАТА КОИТО МЕ ОБИЧАТ GGA
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 10:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз ги разделям... по-точно разделям циганите от всички останали. Не ги мразя, но просто не мога да приема, че те са като мен или аз съм като тях. Напоследък се налага да прекарвам повече време сред тях и братче... ами те са като лоши деца (в най-добрия случай). Невъзпитани, първосигнални... абе нищо общо с цивилизацията. Е, винаги има изключения, но те са... ами, изключения Wink
За турците - израстнала съм в град с доста от тях. Нормални, бели хора. Нямат нищо общо с циганите.
За негрите и останалите раси и народности - просто нямам наблюдения.
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 10:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

БЛАГОДАРЯ!!!
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 10:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

barborana1204,забелязах веднага,но това не ме спира.Не мисля че това е причина да изолирам хората.И аз уважавам тези,които ме уважават.

ghh,ще ти кажа нещо - когато бях бременна и трябваше да се блъскам по градския транспорт.Никой българин/българка/ в общи линии не мръдваше да стане,а бях с голям корем.Трябваше аз да ходя и да се примолвам,защото имах доста проблемна бременност.Ставаше ми лошо,лежах за задържане в патологита на Майчин дом от 4-ия месец и т.н.Случи се едно нещо - една циганка един път беше в автобуса,стана и ме накара да седна.Без да се моля.И из между тях също има ХОРА.Не може да кажа - те са цигани,значи - отпиши ги и ги затрий от тази земя.Има и цигани с висше образование.А колко българи са неграмотни и прости.Вървя по улиците и гледам клошарите и се ужасявам.Повечето не са цигани Exclamation

Така че съм против да лепвам етикети на тези или онези,защото са цигани или други такива.
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 10:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Bibini написа:
Така че съм против да лепвам етикети на тези или онези,защото са цигани или други такива.

Това е похвално Smile
Явно имаш наблюдения и си направила изводите за себе си. Аз също съм си направила своите.
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 10:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ghh написа:
...
Това е похвално Smile
Явно имаш наблюдения и си направила изводите за себе си. Аз също съм си направила своите.

ОК.Винаги приемам че всеки има мнение за нещата,които го заобикалят и за света като цяло.Така че приемам и твоето становище - за теб си си права.
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 10:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Всяко стадо си има мърша нали Wink
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 10:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

barborana1204 написа:
Всяко стадо си има мърша нали Wink

Laughing Много правилно.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 11:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз също като Гхх не мога да кажа расизъм - защото аз не съм против циганите - като раса, а просто са преклено далеч от моите рабирания. Не мога да кажа кой е по-рав аз или те - просто сме различни. Не искам да се изтрбват или нещто от сорта, но ако някой от тях се държи човешки - бих го погледнала и аз с човешко око. Не мога да слагам общ знаменател нито на българи, нито на турци или цигани - но да го кажа така: Не познавам циганин и бих имала резерви, докато не ги разсее той с поведението си. За турци - аз лично нямам изграден стереотип, за да кажа - не ми харесват. Имам един много добър приятел, който е турчин - но много си го обичам, защото той ми е показал, че е преди всичко човек. За негри - не познавам.
Но на думи е лесно да се каже "не съм расист и приемам нормално циганите", но ако вечер в тъмна уличка си вървите и срещу вас видите мъж.. или циганин - ми се струва, че ще има разлика в усещането ви. Разума ни казва - хората не се делят, но когато се случи ситуация - тялото си реагира наистна
Правени са много изследвания за това дали хората са расисти - и да ви кажа резултатите за циганите и за негрите в америка са еднакви.

Изследват го по два начина - въпросници с въпроси за това дали приемате роми, дали бихте си осиновили ромче, дали бихте минали покрай помскоо селище и дали ще се упашите. Вторият начин е практически - измерват се биологичните показатели на хората, и поведението им когато общуват с бели и негри или роми. Е доказват единодушно, че тези, които имат високи стойности на въпросниците - т.е че нямат нищо против и са толерантни - се дънят много на практическите тестове.

Така, че аз съм съгласна, че измежду всички има и такива, които заслужават уважение - както и измежду българите има кофти хора - но това го казва разума. Ако вечер се озова на самотна улица и срещу мен върви мъж от ромски произход - нивото ми на тревожност ще е по-високо.

Но аз мисля, че това е нормално - в чужбина гледат на българите, както ние на ромите. Американците гледат така на негрите. Ние дори самите бъгари се делим на провинциалисти и софиянци - това са нормални разделения - не защото сме тъпи, а защото човек е устроен да създава "стереотипи". По този начин функционираме и за расите е неприятно, но всички наете, че трябва да се плашите от змиите - никой от вас не си казва -ооо не можеш да кажеш, че всички змии са лоши. Това е елемент на оцеляването - да създаваме стереотипи - всички паяци са гадни, всички хлебарки са гнусни - някой замисля ли се, дали измежду всички хлебри няма някоя добра и възпитана и по-малко гнусна?
Просто това, че слагаме под общ знаменател ни кара да се предпазваме от нещата, които не познаваме в детайли. Нужно ли е да сте 20 пъти ухапвани от змия, за да направите извода, че змиите хапят? Т.е когато имаме малко информация за нещо - ние съдим по няколко повтарящи се признаци. Ако познавате 100 рома, ще знаете, че те са нормални хора и имат незнам си какви ценности и различия - но колкото по-малко наблюдения има човек за нещо, тогава се включва стереотипа - за да ти даде все пак някаква основа, за информация.

Последната промяна е направена от lady-to на Вто Юни 24, 2008 11:31 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 11:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Донякъде си права,lady-to.Да,понякога подсъзнателно става това разделение.Но в крайна сметка затова казвам - не слагам всички в един кюп.Всеки го приемам индивидуално.А се стряскам понякога в тъмна,затънтена уличка и от българи,не само от цигани.
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 11:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Рабира се Бибини - тук не става въпрос единя или другия - българин или ром. То е ясно, че и двамата могат да те изплашат. Но ще има количествена разлика.

Но вижте - българите самите сме дофиянци и провинциалисти, от там всеки "провинциалист" пък си ги дели на пернишки, хасковлии, габровци и тн. Това е, защото самата ни психика има нужда от такива "нарицателни", за да знае за какво да се настрои, когато не познава всички индивиди. Както и по-горе писах - ако 20 пъти са те ограбвали и 19 пъти е било от роми - ти ще си изградиш защитен механизъм и отличителна черта - т.е това, което е общото във всички 10 случая. Е ако 20 от 20 пъти са те обирали роми - какво ще си кажеш е то 21 няма да ме обере, защото не всички са еднакви?
Или ако 2 пъти те е хапала змия - ще се пазиш от всяка змия, а няма да си кажеш - ааа тази може да не е като другите, защото не можеш да ги слагаш под общ знаменател.

Така е - ни сме хора, преди да сме разични - съгласна съм.

Н нека те попитам ако ти си търсиш нов апартамент и ти предлагат добра оферта, но около блока ти е пълно със ромски кварталчета - ще си го купиш ли? Ще моеш ли да си спокойна, че детето ти и дома ти са в сигурност, защото те са хора като всички останали?
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Юни 24, 2008 11:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

А з моят приятел, който е турчин - единствения проблем в общуването ни е, че винаги правя грешка и му се обаждам да му честите коледа Laughing Laughing Laughing
И той всеки път ми казва, че той не празнува това Smile

Всеки човек е човек - но все пак расите си имат различия в навици, общуване, култура и тн.

Никой не казва - "те са лоши", просто сме "различни" по тези части - и когато нещо, което за нас е правилно - те не го правят - ние казваме - различни сме и не се спогаждаме. Това е.

Защо има хора, които не харесваме - ние се делим на метъли, програмисти, скейтъри, тинейджъри, зубъри и какво ли още не, което оформя групички стереотипи - тук изобщо не става въпрос за раси - става въпрос за "ти си различен" по определен критерии и това е.
Колкото повече опонаваме единични бройки от опрделен тип - тлкова повече разбираме, че не са еднакви. Но когато имаме слабо познание за някоя група хора - то просто използваме тези стереотипи, за да знаем как да се държим.

Ето например - кога стереотипа за хора би бил полезен.
Представи си отиваш на чуждо място, в друг град и ти не си запознат с обичаите - и изведнъж някаква информация от типа на "те всички незнам си кои обичат незнам си какво" ти влиза в полза и ти реагираш правилно. Т.е в този момент ти незнаеш много за нещото - и този стереотип все пак казва - абе не го знам тоя точно, ама те тия по принцип всички обичат такова и такова". Естествено - всяко нещо си има две страни просто - както може да полезна информацията от общото, за определения индивид... така и в друг случай единя индивид казва - аааа аз не съм като другите. ( обикновено се сърдят за лошите качества, които се наследяват от стереотипа), а за положителните - нямат нищо против Например ако се каже "те българките са най-красивите" - никоя българка няма да се разсърди, че я слагат в калъпа. Но ако кажат "българите са крадци" и изведнъж - "ааа чакай чакай, не всички българи са крадци"
Та.. ха кажи кое е правилно. Като ти кажат, че всички българки са красиви - ще кажеш ли, аа я не ме слагай под общ знаменател.

Дали и ромите ще се опънат горките ако някой каже, че "всички роми са сръчни"? Дали тогава ще е расизъм????
deanne
Наш човек
Наш човек

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 12:51 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми аз не съм расист, но ей ся обяснявах на моите приятели, че искат да правим врати за игрището, и единия искаше да слагаме железни,е как човек веднага да не си каже, че ще мине някой циганин и ще ги открадне.

Също така не мога да разбера защо циганите трябвало да се наричат роми-ром или циганин нали се за едни и същи си говорим, на мен като ми кажат ром или циганин представата си е винаги една и съща. Пък в крайна сметка не са ли цигани, че да се обиждат толко.
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 2:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ОК.Разбира се - прави сте.Но казвам по принцип - опитвам се да приема и положителните страни на всеки отделен индивид.Не циганин,турчин и т.н.Просто отделната личност.Не всички са лоши.Това имах предвид.
ghh
Доцент
Доцент

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 5:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Bibini написа:
ОК.Разбира се - прави сте.Но казвам по принцип - опитвам се да приема и положителните страни на всеки отделен индивид.Не циганин,турчин и т.н.Просто отделната личност.Не всички са лоши.Това имах предвид.

Bibini, ние те разбрахме и по принцип сме съгласни с теб. Просто расизмът не се отнася до отделните индивиди, а до расите Wink
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 5:21 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ghh,и аз ви разбрах вас Laughing Опитвам се все пак да се абстрахирам от расите и да не приемам че всички от еди коя си раса са еди какви си.
_barboranka_
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 8:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

знаетели какво мили съфорумци !!!
помислих си че повече няма де ми пишете защото съм туркиня Embarassed Embarassed Embarassed но се радвам че има хора като вас flowerpresent
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Юни 25, 2008 10:23 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще ти пишем - само няма да ти честитим коледа Smile Laughing Laughing
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Светът около нас Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї