Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Вярвате ли в зодиите?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Клюки
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Вто Яну 08, 2008 2:23 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

piroman написа:
Преди 3-4 години ми попадна една книга на Линда Гудман и бях поразен от съвпаденията който имаше спрямо мен... после се разрових и за най-близките ми приятели и беше странно, но при опита ми да чета за друга зодия не пасваха нещата.Имам един приятел който е голямо шило и има най-грубиянския хумор, до степен да изглежда все едно иска да те засегне.... обаче като му се озъбиш и реагира толкова невинно и мига, защо аджаба ти не си хванал майтапа, много е директен.Я да видим ще познае ли някой зодията.... макар и малкото което казах за него, така за експеримента Rolling Eyes ще давам жокери ако има интерес към малкия ми експеримент на тема има ли нещо вярно в астрологията Smile

Това е съотносимо към всички зодии.Ще трябва да се понапънеш за твоя малък експеримент повече... Surprised
piroman
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Вто Яну 08, 2008 2:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ghh написа:
piroman написа:
Преди 3-4 години ми попадна една книга на Линда Гудман и бях поразен от съвпаденията който имаше спрямо мен... после се разрових и за най-близките ми приятели и беше странно, но при опита ми да чета за друга зодия не пасваха нещата.Имам един приятел който е голямо шило и има най-грубиянския хумор, до степен да изглежда все едно иска да те засегне.... обаче като му се озъбиш и реагира толкова невинно и мига, защо аджаба ти не си хванал майтапа, много е директен.Я да видим ще познае ли някой зодията.... макар и малкото което казах за него, така за експеримента Rolling Eyes ще давам жокери ако има интерес към малкия ми експеримент на тема има ли нещо вярно в астрологията Smile

Стрелец!

Бинго и без колебание позна! Стискам ти ръката... виртуално Cool
piroman
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Вто Яну 08, 2008 2:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Dedoto написа:
piroman написа:

Това е съотносимо към всички зодии.Ще трябва да се понапънеш за твоя малък експеримент повече... Surprised

За Везни, Козирог и Риби??? I don't think so.... Wink
piroman
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Вто Яну 08, 2008 5:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Доста попрочетох от нещата тук и имам хипотеза за зодията на така гостоприемната лейди.... ще стрелям в тъмното пък каквото улуча Laughing

Хипотеза 1 - Везни
Хипотеза 2 - Лъв
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Яну 08, 2008 6:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

piroman написа:

Бинго и без колебание позна! Стискам ти ръката... виртуално Cool

Е, благодаря. Имала съм доста контакти със стрелци и нямаше как да сбъркам. Това са най-нетактичните хора, които познавам, но по някаква причина много се гордеят с тази своя черта и я наричат "хумор" или "уцелване в десятката" Smile

Ще взема и аз да повярвм в зодиите накрая...
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Вто Яну 08, 2008 6:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Прочетете "Слънчевите знаци на зодиака" на Линда Гудман. Ккто каза пиромана....страхотна е. Написана е с много чувство за хумур и по много елегантен начин. Има си раздели за мъжа, жената, детето, началника ******* . Наистина има какво да убеди тези, които не вярват, че може би има някаква закономерност и близки характеристики на хората, родени през определени месеци Smile
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Сря Яну 09, 2008 5:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

piroman написа:
Dedoto написа:
piroman написа:

За Везни, Козирог и Риби??? I don't think so.... Wink

Изключително много зависи и от останалата конфигурация на наталната карта,за да сме точни.Също така зависи дали говорим за късен или ранен вариант и пр.Например ако имаме силно поразен Плутон в опозиция или квадратура със Сатурн при иначе кротките и жертвоготовни рибки в основен дом и ако прибавим още един асцендент скорпион към тази приказка и помен няма да остане от тяхната доброта и тактичност.Получава се нещо като "Риба- Чук" Very Happy .Що се отнася до козирога той може да бъде нахакан и арогантен до безумие.Везните може би трябва да се насилят доста,но и те са способни на такива дяволийки.Въобще не бих заключил,че тези зодии са вън от списака.Иначе си прав. Very Happy
Я кажи сега дедото коя зодия ти се струва,че е? Laughing
L00P7R00P
Асистент
Асистент

Местожителство: Looptroopland

МнениеПуснато на: Сря Яну 09, 2008 6:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе хора, к'ви ги говорите бе?! Shocked Знаете ли колко сте забавни от страни? Той е еди-какво-си, защото еди-какво-си е направило не-знам-си-какво-си. Много забавно, но и много...ъм...несериозно ми звучи това.
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Сря Яну 09, 2008 7:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

А на мен преди време ми попадна един човек, който си разби здравето заради болните мераци за безсмъртие на Линда Гудман. Беше решил, че ще става безсмъртен по нейна рецепта, което ще рече, да спре да се храни въобще. Всъщност той си въобразяваше, че се храни, със слънце. Sad

Само да уточня, че Линда Гудман е мъртва.

И че астрологията е една шарлатания, създадена през средновековието, която е толкова НЕИЗДЪРЖАНА математически, астрономически и всякак, че повече от това просто няма накъде.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Чет Яну 10, 2008 10:32 am    Заглавие: Отговорете с цитат

L00P7R00P написа:
Абе хора, к'ви ги говорите бе?! Shocked Знаете ли колко сте забавни от страни? Той е еди-какво-си, защото еди-какво-си е направило не-знам-си-какво-си. Много забавно, но и много...ъм...несериозно ми звучи това.

Раодвам се,че те забавляваме толкова! Very Happy Wink
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Чет Яну 10, 2008 10:40 am    Заглавие: Отговорете с цитат

lilia написа:
А на мен преди време ми попадна един човек, който си разби здравето заради болните мераци за безсмъртие на Линда Гудман. Беше решил, че ще става безсмъртен по нейна рецепта, което ще рече, да спре да се храни въобще. Всъщност той си въобразяваше, че се храни, със слънце. Sad

И че астрологията е една шарлатания, създадена през средновековието, която е толкова НЕИЗДЪРЖАНА математически, астрономически и всякак, че повече от това просто няма накъде.

Това е много интересно.Можеш ли да кажеш повече за тази рецепта?
Астрологията не е шарлатания,но има много шарлатани,заради които се гледа с такива очи на нея.Тя,както и всичко,което е на разположение на човек,е степен на познание,инструмент,помощно средство по пътя към усъвършенстване или просто придобиване на знание.Тя не е нищо задължително,нито определящо,но много полезно,ако посветиш малко повече време да я изучаваш.По същия начин мнозина са зле настроени и към психологията, и към хиромантията,френологията и др.,но това съвсем не значи,че те нямат място в живота ни,нали?Най-лесно човек критикува онова,което не познава добре.Иначе напротив,астрологията е математика,музика,хармония,които следват абсолютните закони на битието.Връзката и с астрономията е безусловна.Как смяташ тези планети са разположени и следват неотменно своя ход?Всичко е изградено върху неумолими природни закони и именно заради тях ние съществуваме.Един от начините човек да се докосне до разбирането за тези закони е астрологията.
piroman
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Чет Яну 10, 2008 10:59 am    Заглавие: Отговорете с цитат

lilia написа:

Да също като религиите - защото човек за да покачи своята собствена значимост има нужда от нещо велико, сакрално и мистично - част от което да бъде. Защото - "аз съм просто скупчване на клетки, ще пукна
и край", някак си не звучи като да си привилигерован особено..... и винаги има нужда от аз и другите, ако трябва да дам пример от средновековието той е "ти каза че земята не е плоска и сега ще те разпорим", пример от днешно време "моя отбор е по-велик от твоя и затва те чакам на попа след мача да ти счупя главата и 2-3 автобуса".Колкото до това че някой се хранел със слънце - ми те хахави всякакви, някой се има за батман, друг яде слънце.... познат на една моя приятелка беше стегнал два куфара и с тях през 8-мия етаж, а горе останала бележка "на почивка съм"...

книгата на Гудман няма статут на канон, забавна книжка.... а тва с безсмъртието явно е друга книга... аз съм чел тази и Знаци на сродните души и никъде не споменава ядене Wink

Идеята ми е че ако си хахо все ще намериш за какво да се самоубиеш Rolling Eyes и другото мн ми е любимо "за вярващите не трябват доказателства, а за тези който не вярват няма достатъчно силни доказателства" - така започва филма за Дейвид Блейн

Дядоооооо, дай малко инфо за себе си - или по-скоро да те опише някой който те познава добре Wink
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Яну 10, 2008 5:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз също съм много съгласна с Пироман. Ако някой иска - може да обори всяко едно нещо и всяко доказателство. Аз смятам, че има много неща, за които нашите работещи на 3% мозъци не могат да си представят. Само защото не познаваш нещо в същност, не може да кажеш то не съществува.

Ако те поитам кой е незнам си кой закон на физиката или кой е Петър Василев...ти не знаеш, но това не означава, че той не съществува.

Естествено е в природата ни да се съмняване и да отричаме всичко непознато. Но едно време са се смяли на идеите за самолета...това, че хие сме прекалено незапознати и неспособни да докажем съществуването на нещо, не ни дава право да го отричаме. Ако беше така - никога нямаше да има открития.
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Пет Яну 11, 2008 12:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей Dedoto.

Ще потърся из къщи. Ако не е изхвърлена тази рецепта, ще я постна.

Що се отнася до астрологията, като и за всяко друго нещо, за мен проверката е най-висша форма на доверие. Това предполага, че не се изказвам за астрологията като за нещо, което не познавам. Занимавам се с изследване на магията и на окултизма над 15 години. Smile

Сега веднага мога да задам един единствен въпрос за проверка издържаността на астрологията и да бъда сигурна, че няма да получа никакъв отговор. Това е въпрос, който много пъти съм го задавала.

Да се изрази чрез математическа логика основополагащия принцип на астрологията. Нали астролозите са математици. Пък и от физика и астрономия отбират (сочат по книгите си за астролози Нютон, Айнщайн). Искам формулка. И веднага привеждам за пример основополагащия принцип на квантовата физика, зададен от Макс Планк:

Енергията Е, която притежава кванта на електромагнитното лъчение с честота v, е

Е=h.v

h е константата на Планк, чиято числена стойност е 6.62.10 на степен -34 Js.

Голям брой опити доказват, че хипотезата на Планк е вярна. Затова има такова нещо, наречено квантова физика.

Без основополагащ принцип не може да има нищо. Все едно да се пробваме да градим къща, която от нищото във въздуха да си хвърчи без основа. Невъзможно е да се случи. Smile

И още нещо интересно. Един приятел писа веднъж в качеството на хумор едни любовни хороскопи и взе, че ги постна в нета. Веднага взеха да му се обясняват, че много познавал. Човекът се хвана за главата как така хуморът познава, но фактите са си факти. Така познава астрологията- със самонавиване, че познава и че това за другите зодии не важи за нашата си. Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Яну 11, 2008 12:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Както беше казано и по-нагоре ... никой от нас не вярва в тези ежедневни хороскопи, или просто от описаното от някой сходство или каквото и да е. Тук говорим за съществуване на нещо, което не е толкова познато, за да се докаже.
Телепатията... Дежаву-то ... има ли доказателства и източници. Има ли обяснения??? Има ли толкова солидни доказателства за това как се получава, и че е в следствие на определени неща??? НЕ. Но то се случва със всеки от нас. И само по тази причина..не можем да го оречем.

Преди векове...не са можели да докажат, че има и други планети извън нашата...дори не с можели да докажат каква форма е имала планетата ни....това означава, че преди няколко века..не са съществували други планети - явно сме били само ние.

Това, че нямаме познания по определени неща. Че не сме напреднали толкова, че да го разгадаем...не може да отхвърля съществуването му.
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Пет Яну 11, 2008 1:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lady-to написа:
Както беше казано и по-нагоре ... никой от нас не вярва в тези ежедневни хороскопи, или просто от описаното от някой сходство или каквото и да е. Тук говорим за съществуване на нещо, което не е толкова познато, за да се докаже.
Телепатията... Дежаву-то ... има ли доказателства и източници. Има ли обяснения??? Има ли толкова солидни доказателства за това как се получава, и че е в следствие на определени неща??? НЕ. Но то се случва със всеки от нас. И само по тази причина..не можем да го оречем.

Преди векове...не са можели да докажат, че има и други планети извън нашата...дори не с можели да докажат каква форма е имала планетата ни....това означава, че преди няколко века..не са съществували други планети - явно сме били само ние.

Това, че нямаме познания по определени неща. Че не сме напреднали толкова, че да го разгадаем...не може да отхвърля съществуването му.

Няма разлика в механизма, по който познава астрологията независимо дали ще има четири листа със сметки, достъпни за ума на третокласник (астрологията ползва математика на ниво трети четвърти клас и то с грешки) или ще има просто писане в хумористичен стил без сметки.

Плюс това сме 21 век. Нали не искаш да се опиташ да ме убедиш, че това, от което се ползват като достижения висшата математика и астрофизиката e по-малко от това, което ползва астрологията (т.е. може да се изживея като от средновековието, ако интересите ми са насочени към висшата математика и др., в сравнение с това, което ползва астрологията като методология)? Защо не направиш сравнение в сложността? Купи си учебник по висша математика и го сравни с която си пожелаеш книга по астрология.
Върнете се в началото
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Пет Яну 11, 2008 5:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lilia написа:
Здравей Dedoto.

Ще потърся из къщи. Ако не е изхвърлена тази рецепта, ще я постна.

Що се отнася до астрологията, като и за всяко друго нещо, за мен проверката е най-висша форма на доверие. Това предполага, че не се изказвам за астрологията като за нещо, което не познавам. Занимавам се с изследване на магията и на окултизма над 15 години. Smile

Сега веднага мога да задам един единствен въпрос за проверка издържаността на астрологията и да бъда сигурна, че няма да получа никакъв отговор. Това е въпрос, който много пъти съм го задавала.

Да се изрази чрез математическа логика основополагащия принцип на астрологията. Нали астролозите са математици. Пък и от физика и астрономия отбират (сочат по книгите си за астролози Нютон, Айнщайн). Искам формулка. И веднага привеждам за пример основополагащия принцип на квантовата физика, зададен от Макс Планк:

Енергията Е, която притежава кванта на електромагнитното лъчение с честота v, е

Е=h.v

h е константата на Планк, чиято числена стойност е 6.62.10 на степен -34 Js.

Голям брой опити доказват, че хипотезата на Планк е вярна. Затова има такова нещо, наречено квантова физика.

Без основополагащ принцип не може да има нищо. Все едно да се пробваме да градим къща, която от нищото във въздуха да си хвърчи без основа. Невъзможно е да се случи. Smile

И още нещо интересно. Един приятел писа веднъж в качеството на хумор едни любовни хороскопи и взе, че ги постна в нета. Веднага взеха да му се обясняват, че много познавал. Човекът се хвана за главата как така хуморът познава, но фактите са си факти. Така познава астрологията- със самонавиване, че познава и че това за другите зодии не важи за нашата си. Wink

Благодаря,Лилия!Ще ми бъде изключително интересно да я прочета.
Що се отнася до риторичния ти въпрос и аз бих искал да те попитам нещо:защо търсиш рационално обяснение на ирационално явление?Дори и в най-точните науки като математиката,едни от основните когнитивни и свързващи компоненти,без които математиката си остава необяснима, са аксиомите-странно,нали?С този подход мисля,че ограничаваш много гледната си точка.Колкото и да е гениален един ум,той не може да ограничи и обясни неща или сили,които са го създали.Ако действително толкова време си изследвала окултната страна на нещата,които описа,трябва да си наясно със същността им много повече,отколкото описанието на външните им форми позволява това. Very Happy
Поздрави!
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Яну 11, 2008 11:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lilia, никой не се опитва да те накара да повярваш в неща, които не са ти по сърце. По-скоро идеята е да не ги отричаш толкова категорично. Защото това също си е един вид вяра - че нещо не съществува. И за това няма доказателства, нали?
Просто в света има много теории и хипотези за заобикалящия ни свят - някои вероятни, някои направо невероятни. Не е редно да ги отхвърляме защото не могат да се изразят математически. Още повече, че съвсем сериозни и разумни хора също ги подкрепят.
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2008 12:36 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей Дедо.

На въпроса ти:

Цитат:
защо търсиш рационално обяснение на ирационално явление

Ще запазя отговора си за по-късно. Демонстрирай ми първо ирационално явление. Моля те.

Аз такова не виждам, що се отнася до астрологията.

Като замяна, аз още сега ще ти демонстрирам бъг в идеите на някои от астролозите. Пиша нарочно "някои", защото винаги едни астролози обвиняват други астролози в неразбиране на астрологията (дори в този форум), та от толкова обвинения аз вече не се наемам да казвам кой е по-по-най. Smile

Астролозите (поне някои от тях) казват така, че ако знаеш началните /изходни/ координати на едно топче - координати в пространството, маса и начална скорост, то можеш използвайки законите на физиката да предскажеш/определиш/прогнозираш къде то ще се намира във всеки произволен последващ момент и какви ще са неговите параметри. Астрологията прави същото само че с човека на мястото на топчето.

Такъв е и паралелът с хороскопите. Задаваш за x, y, z следното:

x=дата
y=час /момент на раждане/
z=географски координати

Незнам дали твоят поглед в астрологията включва за вярно това твърдение (ти ще кажеш). Но ще покажа защо тези три x,y,z не вършат никаква работа, за да се смята с тях.

Имаме едно топче. Нека за удобство то да е с тегло 1 кг. С начални изходни данни е идеалният център на НДК- София. Задвижило се е (няма значение как се е задвижило) със скорост 1 км/ч в посока юг.

Според горе написаното твърдение на някои астролози, това е достатъчно да знаем къде ще е топчето ни във всеки последващ момент произволно напред във времето.

И тук е ред да се попита: къде ще е нашето топче след две години? Не можем да знаем. Вселената не ни го позволява да направим такова изчисление въз основа на такива данни и изчислението да има познавателна стойност.

Аналогично с каквито и да било сметки, включващи:
x=дата
y=час /момент на раждане/
z=географски координати

Човекът застава на мястото на топчето. Не може да се изчисли нищо. Вселената не позволява такова изчисление.

Това е само един от многото бъгове в сметките на астрологията, за които знам.

Относно:
Цитат:
Ако действително толкова време си изследвала окултната страна на нещата,които описа,трябва да си наясно със същността им много повече,отколкото описанието на външните им форми позволява това

Наясно съм. С истинската магия. Зародена в Халдея. Тя включва примерно математика и астрономия в себе си, а не псевдоматематика и псевдоастрономия. Магията на халдейските магове съм я признала.
Върнете се в началото
lilia
Модератор
Модератор

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2008 1:14 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей и на теб ghh.

Аз също никого не карам да приема моята гл. т. Моята гл. т. си е моята гл. т. Не повече. Wink

Моето мнение за съвсем сериозните и разумните хора, които се подписват с имената си под нелепости е, че тези хора са или от типа проф. Вучков (минало им времето, когато са можели да мислят рационално), или представители на софизма. Софизмът процъфтява. Както и мошениците. Няма какво да ги спира ефективно и затова тъй.

Не става да приема нещо, само защото някой го казал. Конформизмът е лош навик.

Предпочитам да се водя не от това кой какво казал, а от доказателствата. Тях ги проверявам лично.

Защото нищо не може да бъде по-сложно от мисълта за него си. А аз имам претенциите да съм мислещо същество (е, поне до четвъртата водка имам такива претенции, а после вече... Embarassed ).
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Клюки Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 2 от 5

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї