Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Суеверията - компулсивни разстройства

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Философия,Митове и Легенди
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Сря Мар 14, 2007 7:05 pm    Заглавие: Суеверията - компулсивни разстройства Отговорете с цитат

Хората, които вярват в определени суеверия, които са индивидуални за тях - страдат от компулсивни разстройства. Или още казано - натрапливости. В зависимост от степента на вярванията. Има хора, чиито ден започва с определена крачка, определен брой миене на зъбите, дрехи, които му носят щастие и тн.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dedoto
Асистент
Асистент

МнениеПуснато на: Сря Мар 14, 2007 11:49 pm    Заглавие: Re: Суеверията - компулсивни разстройства Отговорете с цитат

lady-to написа:
Хората, които вярват в определени суеверия, които са индивидуални за тях - страдат от компулсивни разстройства. Или още казано - натрапливости. В зависимост от степента на вярванията. Има хора, чиито ден започва с определена крачка, определен брой миене на зъбите, дрехи, които му носят щастие и тн.
Да,аз съм до някаква степен от тях,надявам се без разтройствата.Всяка сутрин като ставам от сън стъпвам първо с десния крак Surprised
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lady-to
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Чет Мар 15, 2007 12:02 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Странното е, че до сега бях чувала доста от тези суеверия, но това не бях. Преди месеци, ми се наложи едни приятели да преспят у нас. Не бяхме изкарвали много време с тях през деня, само вечер на заведения или по други случаи. Момичето ме изуми с това, че започна деня си с разказ, как е сънувала, че и пада зуб, което означавало, че някой ще умре. След това, само преследваще всички притеснена, че оставяме хляба наобратно, което още повече потвърждавало, че ще стане нещо. Последваха още няколко фрапиращи случаи. Истината е, че това всява дизкомфорт на останалите, защото дори и да не вярваш, след толкова според нея - знаци, си казваш "абе..да не би пък...". Това е пример за човек с такива натрапливости.
Общоприетите като - черна котка, ставане със задните части нагоре и тн, не се броят, защото те са внедрени толкова, че дории да не вярваш, го приемаш за даденост.
mishleto
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Вто Мар 20, 2007 3:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз не мисля, че съм суеверна, но понякога под въздействието на друг, както казва Лейди-то, се замислям.Не са ми много приятни тези суеверия, мисля че объркват живота ти, почваш да очакваш нещо да се случи и ако е лошо сън не спиш.Виждам черна котка редовно, това означава ли, че трябва да ми се случи нещо.Природата си е природа,дали ще ти пресече пътя или ще ти мине отзад, какво значение има.Но някой хора, като започнат с тези суеверия, стават толкова досадни и за всичко ти правят забележка-"не така това, не така онова". Не знам може ли човек да се побърка, но аз със сигурност ще се побъркам, ако постоянно някой ми дудне.За мен живота е непредсказуем, това че веднъж-дваж се е случило, не означава, че край винаги ще се случва.Аз бих казала, че всичко е съвпадение, но не и суеверие.Не на всеки се случва нещо лошо, като счупи огледало.Аз лично редовно го чупя, но естествено без да искам, но съм си много щастлива и не се оставям да ме преследват разни мисли.Тръгне ли човек да си го втълпява е по вероятно това да ти почерни живота и започваш да си казваш "ето значи е вярно", а то е по-скоро, както си го направиш! Wink
bra1nless
Подрастващ
Подрастващ

Местожителство: около София

МнениеПуснато на: Вто Мар 20, 2007 3:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз се замислих дали аз вярвам и спазвам такива суеверия. Мисля, че като цяло не. Не ме е страх от черни котки. Стъпвам първо с левия крак обикновенно като ставам от леглото просто защото слизам от лявата страна. Нямам такива суеверия. Единственото нещо е, че колкото и да е странно че като се кача в колата винаги я мърдам малко напред. Смисъл тръгвам 1во напред. Може би и като суеверие винаги да ми върви напред, но пък си имам "удобно" обяснение, че когато оставиш колата на ръчна, особено при по старите автомобили, ръчната спирачка запича понякога и за да се раздвижат колелата трябва да мръднеш напред, назад неможе Smile. И тук се наблюдават "удобните" извиниение както и в другите сфери от живота ни искам да кажа. Аз не вярвам в това ама нищо не ми пречи да не го правя например Smile).
ghh
Асистент
Асистент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Мар 20, 2007 9:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

bra1nless написа:
Аз не вярвам в това ама нищо не ми пречи да не го правя например Smile).

Хехе, за всеки случай, а? Горе-долу като новоизлюпените религиозни от след демокрацията - не вярват, но за всеки случай ходят на църква Smile
bra1nless
Подрастващ
Подрастващ

Местожителство: около София

МнениеПуснато на: Вто Мар 20, 2007 10:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе аз на църква наистина не ходя. Ама ми се наложи да работя в една църква на един великден. И супер смешно ми стана, че те поповете подавали да им целуваш ръка ама аз откъде да знам. И той ми подава ръка и аз си мисля, че иска да се здрависаме и му я стиснах Smile. После чак разбрах, че всъщност трябвало да я целуна. хаха ще му се няколко пъти после пак се опита ма като видя, че няма шанс се отказа. Та такива сме децата на демокрацията. Smile) Fuck Religion!
Jana D'ark
Разбирач
Разбирач

МнениеПуснато на: Сря Мар 21, 2007 2:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Хехе

Абе досадничко си е да вярваш в тези неща, ограничават те много, но наистина са си натрапливости. Като направиш нещо или ти се случи едно от тия - и почвш да го мислиш, "абе глупости са, ама... ако не са, не глупости са... ама... " Smile Аз също познавам човек, който вярва в подобни неща, но то се появи след травма - след като почина негов много близък. Мисля, че след като това си е компулсивно разстройство - т.е психическо такова, е възможно и когто си преживял нещо, което те е травмирало, и разклатило психиката ти , да даде отражение и в нещо подобно.
Върнете се в началото
marias
Новак
Новак

Местожителство: Испания

МнениеПуснато на: Вто Яну 29, 2008 11:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе, каквото е писано да стане, ще стане. Едно суеверие няма как да контролира нещата. Пък и ако мислиш негативно, това се отразява, и обратното. Не случайно има мисъл "Когато човек поиска нещо прекалено силно, цялата Вселена работи за осъщестяването му"
Сърцето е като корабни платна, в началото на странстването те са чисто бели и неопетнени, но бурите и ветровете ги разкъсват многократно, докато един ден целите платна станат в кръпки съшити с дебел конец, но никоя буря не може да ги скъса отново...
Върнете се в началото
July
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач

МнениеПуснато на: Сря Яну 30, 2008 12:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Струва ми се, че всяко нещо може както да бъде от полза, така и да вреди (е, почти всяко). Ако ритуалите, които спазваме ни дават кураж, малко повече оптимизъм и сигурност, то..защо не? Ако една 4-листна детелинка ще ме зареди с надежда за цяла седмица, ами страхотно...ще си я търся и още как (не че една година не намерих 5 и нищо.. Smile )
И, разбира се, когато се превърнат в тормоз на който сами се подлагаме...нещата се променят коренно.
Но, струва ми се важно да отбележа, че всяка компулсивно разстройство включва натрапливи действия, но не всеки ритуал е натрапливо действие т.е. - компулсивно разстройство. Което само по себе си носи много оптимизъм за нас, обикновените хорица с обикновените не-натрапливости Wink
iris
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

МнениеПуснато на: Нед Фев 03, 2008 4:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля, че са две различни неща. Това - в какво вярваш - е съзнателно действие. Например - аз вярвам, че четирилистната детелина ще ми донесе щастие ; или - аз вярвам, че ако черна котка ми мине път, няма да ми върви (не говоря за себе си, а принципно) и т.н. Всеки сам си избира в какво да вярва. И се получава така, че може чрез тази вяра да предизвикаш да ти се случи. Ако вярваш в четирилистната детелина - добре. Но може само паническата мисъл -ах, ужас, черна котка ми мина път!!!!! И да си предизвикаш нещо лошичко. А може да стовариш причината за някакъв проблем върху гърба на горкичката котка.

Компулсивните разстройства(обсесии и компулсии) са вече болестно състояние. Например - преди да излезе от вкъщи проверява по няколко пъти дали е изключил всички електроуреди, дали е затворил врати и т. н. Той не може без тези действия. Не знам как започват тези натрапливости, но когато човек не може да престане, става болест. Пречат му на живота. ...ако не съм си измила ръцете... И мие, мие. Честно казано не знам какво им е в главите.

Искам да кажа, че болестно състояние е тогава, когато не можеш да не ги правиш.
А нормално състояние е - да кажеш " вече не искам да вярвам" - и да можеш със собствения си ум да не си им подвластен.
Върнете се в началото
animateh
Подрастващ
Подрастващ

МнениеПуснато на: Пет Мар 07, 2008 12:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

А какво означава суеверие? Не е ли всуе вяра, т.е. напразна вяра? Това за протокола. А що се отнася до мен, аз съм вярващ човек, а това изключва суеверието. Сега ще ме репликирате, че религиозните ритуали са взаимствани и смесени с езическите, затова казах вярваща, а не религиозна. Wink
Върнете се в началото
Bibini
Наш човек
Наш човек

МнениеПуснато на: Пет Мар 07, 2008 12:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Човек без да иска понякога се хваща че е суеверен.
Аз например от малка имам един странен навик-стъпвам с десния крак върху канавките,защото иначе носи нещастие.
Толкова пъти си задавам въпроса-защо го правя? и после пак и пак и отново.
Наистина това са натрапчиви мисли,но не мисля че когато е нещо дребно не води до психически проблеми.Нито пък карам другите да го правят.
По повод на вярващите-и аз съм вярваща-знам че се отрича вярването в такива суеверия,но човек затова е простосмъртен.И никой не е идеален.Така че това дребно суеверие не ми пречи да съм вярваща.
sheiha
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Вто Авг 05, 2008 6:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е лесно Smile
Аз вярвам че ако съм се родил в гнездо и родителите ми са пърхали с уши около мен , сега спокоино щях да избягвам задръстванията в софия прелитаики над града (ако не ме отстреля някой)
Всъшност всичко е в вярата колкото по малко познава света една личност , толкова в повече глупости е склонен да вярва.
Има само есна истина ,всичко което става около нас е породено от някои (няма нищо случайно).
Това че носовете ни са в различна степен забити в задниците определя колко големи бузки виждаме Smile
Върнете се в началото
sellfkiller
Доктор
Доктор

МнениеПуснато на: Пет Авг 08, 2008 5:51 am    Заглавие: Отговорете с цитат

За случайностите не съм съгласен и ако си учил квантова механика ще го разбереш Smile Той за това /ама не само/ е принципа за неопределеността Smile
minion_of_fire
Разбирач
Разбирач

Местожителство: Wild Rose Country

МнениеПуснато на: Пет Авг 08, 2008 9:08 am    Заглавие: Отговорете с цитат

А тия, дето си мислят, че могат да правят магии?

Интересното е, че на част от тях, като екстрасенсите, наистина им се отдава тая работа.
Jane Eyre
Разбирач
Разбирач

МнениеПуснато на: Пет Авг 08, 2008 5:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз не бих казала, че им се отдава. По-скоро има хора, на които се отдава да вярват в такива неща, а вярвайки в тях, те ги привличат. Нещо като във филма The Secret. Така си обяснявам поне аз нещата.
Върнете се в началото
sellfkiller
Доктор
Доктор

МнениеПуснато на: Съб Авг 09, 2008 5:02 am    Заглавие: Отговорете с цитат

minion_of_fire написа:
А тия, дето си мислят, че могат да правят магии?

Интересното е, че на част от тях, като екстрасенсите, наистина им се отдава тая работа.

Прав си, че си мислят така Smile
Може и да има хора с някакви способности но това не са магии а просто неща които науката още не е открила или приела Smile
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> Философия,Митове и Легенди Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї