Колко близо и колко далеч трябва да е преподавателя ?
Имам въпрос, който силно ме вълнува и много ще се радвам да си дадете мнението по него.
Преподавам на студенти - от 1-ви курс до магистри.
Уча ги на дисциплини, които изискват математическо и логично мислене. Не е лесно.
Въпроса ми е следния: До каква степен мога да съкратя дистанцията ?
От една страна се опитвам да е весело в час, за да се отпуснат и да се съсредоточат върху задачите. И мисля, че се справям сравнително добре с това.
Старая се да подходя индивидуално - помня имената на всички, кой какви задачи е решавал, кога. Карам ги да извлекат увереност от дори малки успехи.
От друга страна, след като е весело известно време, след като премине настроението "Я какъв нестандартен преподавател", те започват да ти се качват на главата малко по малко. Просто не работят в час и когато не разберат нещо бързат да те обвинят, че ти не обясняваш добре.
Лошо обяснение от моя страна не е изключено, колкото и да се старая.
Само, че не мога да приема това за универсално оправдание на 2-3-ма студенти, при положение, че останалите разбират. Освен това има неща, които са доста прости - по колко различни начина можеш да кажеш, че 2+2 = 4 ?
Та, когато срещнат трудност все по-често обвиняват мен. Освен това ако надушат, че се притесняваш, че не си обяснил нещо като хората става още по-лошо.
Та споделете: мнения, похвати, опит

.