Психология

..или как да.. направим живота си по-приятен !

| Стани наш приятел - Вземи банер оттук и сложи на твоя уеб сайт

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Първата сесия... 
Автор Съобщение
Подрастващ
Подрастващ

Мнение Първата сесия...
Здравейте! Бих искала да споделя с вас реакцията си след двете срещи по психодрама този уекенд, които бяха първите за нашата група и по-скоро с опознавателна цел. Не съм сигурна дали сега не спирам да плача в резултат от това, което се случи на курса или е комплекс от още два фактора... Та значи, възможно ли е да са ми се събрали твърде много емоции(предимно положителни), които да не мога да изразя по друг начин освен със сълзи? Защото на срещата имахме упражнение всеки д акаже всеки от останалите какво мисли за него с две-три изречения. Нещата, които чух за себе си и които действително прочетох в очите на другите, бяха страхотни, неочаквано позитивни за мен. Имаше момент, в който се почувствах най-специалният член на групата едва ли не... И явно сълзите са резултат от сблъсъка ми с обективните, чуждите гледни точки за мен... Или? А дали са израз на факта, че съм започнала да възвръщам връзката със себе си, понеже от около година и повече дори се занимавам с толкова много други неща, че нямам време да обърна внимание на себе си и на вътрешния си свят, а тази група е точно за това- да те накара да се вгледаш в себе си, да се отркиеш и усъвършенстваш... Не знам, не разбирам...
Другото, което би могло да ми е повляло, е фактът, че с приятеля ми вчера ми направихме две години, откакто сме заедно, и той ми подари роза, която днес забравих на мястото, където беше курса. Разстроих се сякаш съм загубила нещо излкючително ценно, някаква важна част от себе си. И сега се чувствам като предателка, супер виновна. Имам чувството, че този курс засили емоционалността ми още повече(възможно ли е само за два дни?) и затова така дълбоко преживявам случката с розата. Или пък просто ми се е плакало? Не знам, някой има ли някакво обяснение? :?

Пон Дек 15, 2008 2:15 am
Профил
Подрастващ
Подрастващ

Мнение 
Здравей, тренинга по психотерапия особено по психодрама би могъл наистина да отключи много и всякакви емоции. В това няма нищо лошо - напротив означава че още първата сесия започват да се "случват" нещата. Някои хора започват да сънуват и да си спомнят сънищата по-често ... изобщо всякаква безсъзнателна активност сякаш започва да си проправя път. Обикновено в първите сесии на групите по попсиходрама водещите на финала дават инструкции да не се вземат важни решения, да се избягват конфликтни ситуации и взаимоотношения. След психодрама понякога човек остава "отворен" емоционално. За да се затвори и прибере в себе си има нужда от време, което е различно за всеки. Така че погрижи се добре за себе си тези дни... приготви си любимо ястия, гледай любим филм, разходи се на любимото място ... с любимия човек, изобщо неща, които биха те накарали да се почувстваш добре.
Успех с групата

Пон Дек 15, 2008 2:57 pm
Профил
Разбирач
Разбирач
Аватар

Мнение Re: Първата сесия...
В университета сме имали часове по психодрама и смело мога да кажа, че това беше едно от малкото най-смислени неща, научени от мен там!
Тогава също имах период, в който се чувствах "различно" и усещах себе си по един друг, по-различен начин. Страхотно изживяване!
В кои градове на България се провеждат тренинги по психодрама и кой може да се запише за участие в групата?

Сря Авг 26, 2009 1:09 am
Профил
Site Admin
Site Admin
Аватар

За София има със сигурност.
Отноно записването - всеки, който има желание

Сря Авг 26, 2009 1:29 am
Профил
Новак
Новак

Психодраматичната школа е разпространена добре в България.
Тренинги се провеждат вече в повече градове.

Сря Сеп 09, 2009 7:45 pm
Профил
Разбирач
Разбирач
Аватар

adata написа:
Психодраматичната школа е разпространена добре в България.
Тренинги се провеждат вече в повече градове.

Да, но... в големите :?
Каква е средно цената за подобен "курс" и с каква продължителност е или е коренно различно на различните места?

Сря Сеп 09, 2009 11:44 pm
Профил
Подрастващ
Подрастващ

Обучението по психодрама следва специфичен сетинг в цяла България. Преминава в три етапа:

1 - Самопонание, личен опит - 200ч. - около 1г.
2 - Първо ниво - асестент, ко-водещ/терапевт - 500ч. - около 3г.
3 - Второ ниво - психодрама терапевт - 500ч. + 100ч. - собствена терапевтична практика под супервизия. 3-4г.

Може да има леки разминавания
Семинарите са най-вече през уикендите, един път месечно, в който се вземат по 20ч. Цената е около 3лв. на час. Ако водещите пътуват се вклучват и разходите им по транспорт и нощуване.

Пет Сеп 11, 2009 3:45 am
Профил
Разбирач
Разбирач
Аватар

Благодаря за отговора! :)
Тези етапи са взаимосвързани, нали? Т.е. трябва да започнеш с 1., след това 2. и т.н.?
Може ли курса на обучение да бъде съкратен?
Какви права дава в последствие преминаването на подобно обучение?

Пет Сеп 11, 2009 4:57 am
Профил
Новак
Новак

slance20 написа:
Благодаря за отговора! :)
Тези етапи са взаимосвързани, нали? Т.е. трябва да започнеш с 1., след това 2. и т.н.?
Може ли курса на обучение да бъде съкратен?
Какви права дава в последствие преминаването на подобно обучение?

Обучението е умишлено дълго - така през времето се изгажда личността на терапевата - чрез личния опит и трениране.
В България е съобразено с европейските стандарти - като часове.
Виждала съм да допускат хора със собствен опит в друга школа.
Инъче след завършено ниво "асистент" имаш право да практикуваш психодрама в собственото си поле на компетентност - под супервизия.

Пет Сеп 11, 2009 4:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ]