Пуснато на: Чет Мар 22, 2007 2:07 pm Заглавие: Лоялност към компанията.
Какво означава а сме лоялни към компанията и как компанията е лоялна към нас? Свързани ли са двете неща?
Имам пример за пълна лоялност към компания - Логото на работниците в Тошиба е - "Аз съм тошиба". Преди време гледах клипче за Гоогъл. Хората в компанията имат ресторант, безплатен с какви ли не ястия - китайско, паржоли, специалитети, риби - омари, миди алангле, препечени на скара и какво ли още не. Ходят на работа с ролкови кънки, водят любимците си, децата си в детски кът, имат 8 лекаря на разположение за прегледи, фитнес и най-вайното огромни заплати. Как това да не те направи лоялен към компанията. Когато там се чувстваш свободен да изразиш себе си, и да дадеш идеите си, да не се интересуваш и да мислиш как ще нахраниш детето си или къде да го оставиш днес. Забавлявайки се работиш.
Дали потупването по рамото.. от шефа е по-важно обаче, за да бъдеш лоялен?
Пуснато на: Чет Мар 22, 2007 2:38 pm Заглавие:
Според мен, това дали си лоялен към фирмата, в която работиш си е до голяма степен до теб като човек. Ако си съвестен, ще си вършиш работата като хората. Ако не си... трудно ще те накарат някак да работиш качествено. Да, неща от рода на детска градина и редовни медицински прегледи са хубави, но имат ефект само в началото. После човек свиква с тях и започва да работи както си знае, т.е. както му е разбирането за работа. Имах една позната, която обясняваше как иска да започне работа, в която да и плащат много пари, а тя нищо да не прави. Някои хора така я разбират работата.
Може би по-голямо значение имат хората, с които работиш. Ако попаднеш в малка фирма с колектив от хора, които правят всичко възможно фирмата да просперира и да се разрастне, ти ще изпъкнеш с лошо, ако само си клатиш караката и не вършиш нищо. Освен това, техния ентусиазъм те заразява - ти виждаш, че се раждат хубави идеи, получава се нещо хубаво и започваш да искаш да си част от него.
От друга страна, има много големи фирми с тромава бюрокрация, в която човек може да се скатава колкото си иска. Как тази фирма ще те накара да си вършиш работата, като всъщност няма значение дали си я вършиш или не?
Също е важно дали работиш нещо, което ти харесва или просто си се хванал на работа, защото си нямал пари. Във втория случай има много по-голяма вероятност да напуснеш скоро, без да ти пука какво ще причиниш на работодателя си, защото принципно не си имал намерение да работиш това и така или иначе не си привързан към нищо във фирмата.
Просто зависи от много неща.
А потупването от шефа... стига да е по рамото... ами да, и то си има значение. Усещаш, че те ценят, справил си се с някоя задача... и някак си ти се вдига самочувствието. _________________ Луда съм, еййй!
Аз не мисля, че лоялността към фирмата е от човека. За мен тя не е даденост - аз съм лоялна. Нешо трябва да ме кара да съм лоялна и привързана към тая фирма. Да благата материалните са си начало, но според мен, свободата на избор, както и доверието в работата ти (т.е да са ти гласували доверие, а не някой да ти гледа в чинийката непрекъснато) са много вайни и основното за мен това е да чувстваш, че си полезен, че правиш нещо уникално и, че ти си част от нещо голямо, от един екип.
Аз мога да съм много съвестен работник, но в дадена компания, просто да не ме предразполагат да работя. Отношението на шефа ако е наставническо, ако не уважават идеите ми - за какво да съм лоялна.
Ако отидеш някъде, кудето си третиран добре имаш перспективи за издигане и най-много виждаш, че можеш си уважаван за работата ти - тогава ще ти е и приятно да работиш - дори и извън работно време, ако ти знаеш, че искаш да свършиш работата, а не трябва.
Разбира се можем да говорим за лоялност на по-високите постове, защото нискоквалифицирания труд не може да ти предостави тези възможности, а и е лесно заменима работна ръка.
Пуснато на: Чет Мар 22, 2007 2:58 pm Заглавие:
При теб е така, при други не е. Има хора, които просто не искат да работят (както въпросната позната, която споменах). Лоялни са и много си харесват фирмата, докато някой не ги накара да свършат нещо. Винаги хленчат и са недоволни.
Обаче това май си е за друга тема - Мързелът _________________ Луда съм, еййй!
Пуснато на: Чет Мар 22, 2007 8:19 pm Заглавие:
Аз не мисля, че може да си лоялен към компанията и да те мързи да работиш в същото време. Все едно да си лоялен към приятелите си, ама да не се виждаш с тях и да не си помагате защото те мързи. Тогава има парадиране, но не и лоялност. Специално пък за работата аз да си кажа мнението- Лоялността е всички действия, чрез които даден член на организацията демонстрира своята отдаденост към фирмата. Често се спекулира с това нещо разбира се. Основно е, че действията на лоялния служител пазят интересите на фирмата. _________________ Който умира с възторг, нека се пази от възкресение.
Именно, много съм съгласна с Ангел. Лоялността е привързаност. Ти не си лоялен към компанията само като си вършиш читаво работата - тогава си съвестен работник. Лоялността е много повече - това е отдаденост на компанията, идентификация с нея. Това е да останеш след работа по ТВОЕ желание, а не защото трябва. Това за мтериалните облаги - като служебна кола, телефон и паркинг са просто не само екстра - те са за да не те разсейват така да се каже. Идеята е, че ако ти гледаш да свържеш 2-та края, да мислиш как ходиш с градски транспорт неудобен на работа и тн... ти си затормозен от тези работи и не можеш да се отдадеш. Тези неща, освен бонус ти дават удобство и нещо много важно - карат те да се чувстваш важен и част от колектив или екип. И както е казано и по-горе това наистина е за по-високи постове. Мениджъри, управители, директори или каквито и да е било отговорни позиции. Разбира се и за по-ниските е валидно. Когато имаш служебна кола, и телефон - дори и да си на по-нисък пост, те кара да се чувстваш по-полезен. Ако на други места не го дават, а в дадена фирма - да, това е новост за теб и би те дръпнало. Но има и нещо важно тук - даването на такъв вид стимул, те кара да се отплатиш, да го заслужиш - това е вид обвързване с компанията. Когато ти разбираш, че си важен, ти се стремиш да го запазиш и оправдаеш гласуваното доверие.
Тук няма вроденост, или "до човек" - това е до маркетинг и отношение в компанията. Отвореност към нови идеи и най-важното - отношение към теб. _________________ mrusna gaz, dokato ne ti padnat kolelata:)
http://blog.kak-da.info/
Пуснато на: Чет Мар 22, 2007 9:57 pm Заглавие:
Да, съгласна съм с много от нещата, които казвате, но и вие се съгласете - не може да се говори за лоялност, ако човек не си върши работата като хората. Вярно, да си съвестен не е достатъчно условие, за да се каже, че си лоялен, но е едно от необходимите условия. Това имах предвид, като казах че е до човек. Някои хора няма как да са лоялни, защото им е важно само да си вземет паричките и ако може някой друг да им свърши работата.
А по отношение на материалните облаги аз явно разбирам лоялността по малко по-друг начин. Изобщо не е нужно да ми дават GSM, за да стоя на мястото, на което съм в момента. Материалните облаги нямат нищо общо с причините да държа на работата си. Да не говорим, че дори не ме осигуряват на цялата ми заплата.
В интерес на истината, откакто работя във фирмата, в която съм сега, съм имала доста предложения за работа, за доста по-добри пари и в по-големи фирми. Но аз няма да отида там. Решила съм, че хората с които работя си струват да изтърпя неудобствата на градския транспорт и че идеите, които се раждат в тази фирма си струват да съм част от тях. Част съм от един страхотен екип и това ме прави лоялна. Да, и отношението към мен е важно, тук съм съгласна, но не отношението на шефовете, а отношението на колегите с които съм всеки ден.
А иначе - що за лоялност ще е тази, която съществува само ако ми плащат за нея? А ако фирмата нещо временно го закъса и спре да ми плаща сметките за телефона, аз веднага да си бия шута? Или като изскочи фирма с по-добро предложение, аз веднага да отида там? Според мен материалните облаги ти дават удобство и спокойствие, но няма да изградят чувство на привързаност към фирмата. Поне при мен е така. _________________ Луда съм, еййй!
Лоялността не е обвързана с фирмата,на която човек е служител,нито с условията на работа,които са му предоставени,нито с възнаграждението,което получава.Лоялността е свързана свътрешни човешки принципи и закони,които биват или не в някаква степен съблюдавани.Мотивите за спазването и неспазването са различни при всички.Лоялността е пряко свързана и със съвестта.Лоялността преди всичко не трябва да е еднопосочна.Лоялността има страшно много измерения,обхващащи два основни ракурса: предварително договорени външни условия, вътрешен морал и устой.
Има различни разногласия при определяне и дефиниране същността на лоялността-някъде тя е преплетена с коректността,някъде с изпълнение на задълженията,другаде-с опазването на институционалното статукво,имущество и защитаването на интересите на компанията или организацията пред трети лица.
От юридическо гледище се обръща много специално внимание на съдържателното понятие лоялност.На места вече съществуват превантивни клаузи в трудовите догори с тълкуването на параметрите на лоялността,която всеки служител,съобразно длъжностната си характеристика,трябва неотклонно да спазва,което донякъде е гарантирано с най-сериозни и сурови санкции при неизпълнението на тези регламентирани условия.
Най-често лоялността се разбира като вярност, като преданост.
Който спазва установените в дадено място и време закони и обществени норми и бъде верен, почтен, добросъвестен към някого или нещо,се определя като лоялен.
Ето и накратко седемте компонента,които запазват претенциите си на изчерпателни при определянето на лоялността като качество-почтеност, честност, добросъвестност, преданост, вярност, съвестност, справедливост.
Може например да поставяш рекордни резултати във фирмата си,може да спазваш безупречно поведение с колеги и клиенти,може да растеш като личност и йерархична класификация,може да си дори и най-значимия служител на работното си място,но в същото време да използваш всички налични фирмени ресурси за постигането на персонални цели,което неминуемо те поставя в категорията нелоялен.
Пуснато на: Пет Мар 23, 2007 11:01 am Заглавие:
Dedoto, съгласна съм с това, което си написал. Имам обаче един въпрос: смяташ ли, че може да се влияе на лоялността? В смисъл, може ли компанията да направи нещо, за да изпита човек желание да е по-съвестен, по-привързан или каквото още се включва в понятието "лоялност"? _________________ Луда съм, еййй!
Dedoto, съгласна съм с това, което си написал. Имам обаче един въпрос: смяташ ли, че може да се влияе на лоялността? В смисъл, може ли компанията да направи нещо, за да изпита човек желание да е по-съвестен, по-привързан или каквото още се включва в понятието "лоялност"?
"Лоялността преди всичко не трябва да е еднопосочна"Тук се крие отговора на твоя въпрос.
На човек винаги може да се повлияе,следователно може да се окаже въздействие върху всяко негово проявявано и непроявявано качество.
При някой хора този процес е лесен,при други-много труден.Всичко е относително и строго индивидуално.
Лоялността е много важно нещо!Тя не е само до човека, а и до компанията.В смисъл както казва Дедото, тя не трябва да е еднопосочна.Не можеш да искаш без да дадеш и обратното.Не е важно къде работиш, дори какво за да си лоялен.В смисъл тук говорим за отношение.Ти в предишната си работа може да не си бил лоялен, но това не означава ,че винаги ще е така.Ако следващата работа ти дава онова което си търсил, а е липсвало в предишната, може би точно това е било нещото, което те е спирало да бъдеш лоялен.Не говорим само за материалното, говорим за отношение, за уважение и много други работи, които няма да повтарям, защото са изброени от другите потребители.Много съм съгласна с Ангел
Angel написа:
Аз не мисля, че може да си лоялен към компанията и да те мързи да работиш в същото време.
Мисля, че човек може да е лоялен, ако има стимул и работата му харесва, тогава ще работи с удоволствие и едва ли ще го мързи,ако му е интересно, ако колегите и управниците му са свестни и се отнасят също лоялно.Тогава ще се привърже, тогава наистина ще дава всичко от себе си, ще се старае и най важното е, че не само шефовете му ще се радват на успеха, а и той не защото ще вземе повече пари, а защото ще е една крачка напред в кариерата си.Всичко това повдига духа и самочувствието ти и те кара наистина да се чувстваш важен и специален Ако не иска да работи и се покрива, не е лоялен, но явно не е попаднал на точната работа или точното място . _________________ Когато си стигнал толкова далеч, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече си постигнал само половината от това, на което си способен!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети