Психология

..или как да.. направим живота си по-приятен !

| Стани наш приятел - Вземи банер оттук и сложи на твоя уеб сайт

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Когато добрите ученици се окажат лоши студенти... 
Автор Съобщение
Подрастващ
Подрастващ

Мнение Когато добрите ученици се окажат лоши студенти...
Здравейте. Ще ми се и аз да си споделя мъката с образованието тук.

И аз имам трудности с ученето и мотивацията. Мисля, че проблемът с мотивацията до голяма степен идва и от липсата на успех в ученето в последно време. В училище например бях добра ученичка, не съм усещала затруднения да разбирам и научавам материала. Но вече съм студентка. В началото някак вървеше, не съвсем гладко, но вървеше. Сега вече е много зле положението. Не мога да се концентрирам, трудно запомням. Трудно ми е да държа по 5-6 изпита на семестър. Всъщност, предполагам, че основният проблем идва от това, че сякаш не мога да уча по повече от 2-3 предмета едновременно и съответно да пазя в главата си толкова различни неща в продължение на месеци. Не знам как точно да го обясня, малко объркано се получава. По-лесно ми е да държа 2-3 големи, обемни изпита, отколкото 5-6 по-малки, примерно. Освен това ми е трудно да започна да уча, преди да се е натрупал поне малко материал по даден предмет, т.е. някак урок за урок май не ми се удава. Но пък иначе губя 1/3 от времето и изведнъж трябва да започвам да уча по всичко. Но тъй като учебната система май няма да се нагоди към мен, се налага аз да се нагодя. Иначе няма да прокопсам.

Има ли някой друг с подобни проблеми? Много бих се радвала, ако някой сподели някакъв начин за разрешаването им, защото вече ще се смахна. Не е като да съм по-тъпа от колегите си, но те някак успяват да взимат по 5-6 изпита на семестър, дори и с по-лоши оценки, но все пак вървят напред. А аз се "тътря" и по-страшното е, че навсякъде е така, във всяка една специалност, университет и т.н. Не ми се ще да остана без образование заради нещо на пръв поглед толкова тъпо. Ще съм благодарна, ако се сетите и за някоя книга, която евентуално би ми помогнала да се справя с проблемите си.

Поздрави!

Сря Фев 11, 2009 6:49 pm
Профил
Гуру
Гуру
Аватар

Мнение 
Здравей :)
И на мен това ми беше голяма мъка... многото предмети. Особено като имаше предмети, които по принцип не ми бяха интересни - беше ужас! Още в първи-втори курс ми падна самочувствието на добра ученичка, като гледах как другите успяват още в редовната сесия, а аз блокирам на изпита и нищо не ми излиза от главата. Истината обаче е, че всеки си има различен стил на учене.
За съжаление аз почти до края не намерих как да се справя и се борех като прасе с тиква за всички предмети всяка сесия. Е, сега вече знам какво би ми помогнало тогава, ама... вече завърших.
Един номер, който мога да ти предложа, е да не се явяваш на всички изпити в редовната сесия, а да оставяш по 1-2 за нататък. Защото така или иначе няма да можеш да научиш целия материал за всички предмети за един месец. По-добре ги разпредели между две сесии.
Друг номер е след като ти приключат лекциите и упражненията за деня и се прибереш в къщи, просто да ги прочетеш по веднъж, за да ти влезнат малко по-надълбоко в главата. Така по време на сесия няма да се налага да започваш съвсем отначало, а просто ще си припомняш малко позабравени неща.
Е, аз както казах, до края не успях да влезна в ритъм. Може би чак последния курс ми стана по-леко. Ама се избутва някак, спокойно :)

Сря Фев 11, 2009 7:13 pm
Профил
Подрастващ
Подрастващ

Мнение 
ghh написа:
Здравей :)
Един номер, който мога да ти предложа, е да не се явяваш на всички изпити в редовната сесия, а да оставяш по 1-2 за нататък. Защото така или иначе няма да можеш да научиш целия материал за всички предмети за един месец. По-добре ги разпредели между две сесии.
Друг номер е след като ти приключат лекциите и упражненията за деня и се прибереш в къщи, просто да ги прочетеш по веднъж, за да ти влезнат малко по-надълбоко в главата. Така по време на сесия няма да се налага да започваш съвсем отначало, а просто ще си припомняш малко позабравени неща.

Проблемът е, че съм в чужбина. Имам само редовна сесия. Следващата възможност е през следващия семестър, дори на някои изпити още по-зле - предлагат се през семестър. Съответно това води до натрупване на изпити и става още по-зле.
Другата разлика е, че нямаме т.нар. сесия. Тоест до миналата седмица сме имали лекции и упражнения. Следващите 2 седмици са за изпити, което прави средно по 3 изпита на седмица. Много често са в последователни дни. Тоест, не може сега да учиш за единия, после за следващия и така... Най-тъпото е, че съм на половината. Нито назад да се върна, нито напред вървя. От година и повече съм зациклила и не мога да вземам изпити, текат ми срокове, скоро ще се побъркам.

Сря Фев 11, 2009 7:47 pm
Профил
Гуру
Гуру
Аватар

Мнение 
Мня. Явно системата ви е съвсем друга...
Ами не мога да помогна с друго, освен да ти препоръчам непукизъм. Дори да не завършиш - животът продължава. Не ме разбирай погрешно, не казвам да се откажеш, а просто да не се притесняваш преди и на самите изпити. И може би наистина да се опитваш да учиш докато предават материала, а да не чакаш да се натрупа. Може би тази образователна система е измислена да работи именно по този начин.

Сря Фев 11, 2009 7:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ]