Пуснато на: Чет Мар 22, 2007 3:25 pm Заглавие: Има ли безработни търговци?
Каква е реалната ситуация на трудовия пазар в сферата на продажбите?
На първо място, търсенето на търговци многократно надхвърля предлагането и на практика безработни търговци няма. Ако допреди 2-3 години фирмите търсеха търговци и търговски мениджъри само при нужда, то сега този процес е перманентен.
Втората особеност на трудовия пазар е "ловът на глави" - привличат се добри кадри, като им се предлагат много по-добри условия. Почти всеки нов играч на пазара, а и не малко от старите такива, се опитват да откраднат търговци от конкурентните компании(пример за това са Веригите супермаркети "Фантастико"-люлка на безброй кадри, сега къде ли не )
Така се стига до третата особеност – работи се изключително с краткосрочна мотивация, вкл. и с краткосрочни инвестиции в търговските екипи като цяло. Това е следствие на динамична и непрекъсната ротация на търговци между различните компании, ниска обвързаност и лоялност, все по-кратък период на задържане в една и съща компания. _________________ /173792.jpg" border="0" />
Пуснато на: Пет Мар 23, 2007 11:04 pm Заглавие:
Това ми напомня доста на ситуацията в софтуерния бранш. Няма достатъчно IT специалисти, а има много работа.
Може би фирмите, търсещи търговци трябва да помислят и как да ги задържат, вместо само да ги намират. Особено ако търговците са кадърни. Защото в днешно време хората започнаха да си подбират работните места и ако нещо не им отърва, си търсят нещо, което има пасва по-добре на очакванията.
В тази връззка, според теб има ли спад в качеството на работата на търговците? В смисъл, че щом има такъв недостиг, значи кьораво и сакато може да стане търговец... и следователно... знам ли какво е следователно... ти кажи. Трудно ли си намирате хора, които наистина да искат да работят? _________________ Луда съм, еййй!
Пуснато на: Вто Мар 27, 2007 11:55 pm Заглавие:
Хмммм, знам ли какво да ти отговоря.
Че трудно се намират кадърни хора, трудно е.По-големия проблем е точно това , което ти казваш:значи кьораво и сакато може да стане търговец... и следователно..
Идват всякакви и си мислят, че са търговци - Абе те на вързано куче хляб немогат да дадат, търговци ми били
Спад на качеството няма как да има ,защото ако си сменил 2 -3 фирми , то бая си понаучил и си в час с нещата.Освен това "ловът на глави" се прави основно на изпечените търговци и доказали се вече.
От другата страна идват и фирмите - мотивационната им програма се подобрява(бенефити,соц.пакети и тн.)или поне на тези ,които осъзнават, че инвестицията в персонала е едно от най-важните неща.
А за търговеца, като порода- има нещо странно в тази професия.Предполагам си видял/а темата за лидера ....е тук положението е същото.Едни казват : Абе търговеца се ражда, други - живото учи на всичко.Със сигурност обаче знам едно - усещането е странно, когато търгуваш и мисля , че не всеки може да е търговец(продавач може , но то е различно) _________________ /173792.jpg" border="0" />
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети