Психология Психология
..или как да.. направим живота си по-приятен !

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Има ли безработни търговци?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> На работното място
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Don Vito
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Мар 22, 2007 3:25 pm    Заглавие: Има ли безработни търговци? Отговорете с цитат

Каква е реалната ситуация на трудовия пазар в сферата на продажбите?

На първо място, търсенето на търговци многократно надхвърля предлагането и на практика безработни търговци няма. Ако допреди 2-3 години фирмите търсеха търговци и търговски мениджъри само при нужда, то сега този процес е перманентен.

Втората особеност на трудовия пазар е "ловът на глави" - привличат се добри кадри, като им се предлагат много по-добри условия. Почти всеки нов играч на пазара, а и не малко от старите такива, се опитват да откраднат търговци от конкурентните компании(пример за това са Веригите супермаркети "Фантастико"-люлка на безброй кадри, сега къде ли не )

Така се стига до третата особеност – работи се изключително с краткосрочна мотивация, вкл. и с краткосрочни инвестиции в търговските екипи като цяло. Това е следствие на динамична и непрекъсната ротация на търговци между различните компании, ниска обвързаност и лоялност, все по-кратък период на задържане в една и съща компания.
ghh
Доцент
Доцент

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Мар 23, 2007 11:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Това ми напомня доста на ситуацията в софтуерния бранш. Няма достатъчно IT специалисти, а има много работа.
Може би фирмите, търсещи търговци трябва да помислят и как да ги задържат, вместо само да ги намират. Особено ако търговците са кадърни. Защото в днешно време хората започнаха да си подбират работните места и ако нещо не им отърва, си търсят нещо, което има пасва по-добре на очакванията.
В тази връззка, според теб има ли спад в качеството на работата на търговците? В смисъл, че щом има такъв недостиг, значи кьораво и сакато може да стане търговец... и следователно... знам ли какво е следователно... ти кажи. Трудно ли си намирате хора, които наистина да искат да работят?
Don Vito
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Мар 27, 2007 11:55 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Хмммм, знам ли какво да ти отговоря.
Че трудно се намират кадърни хора, трудно е.По-големия проблем е точно това , което ти казваш:значи кьораво и сакато може да стане търговец... и следователно..
Идват всякакви и си мислят, че са търговци - Абе те на вързано куче хляб немогат да дадат, търговци ми били Razz
Спад на качеството няма как да има ,защото ако си сменил 2 -3 фирми , то бая си понаучил и си в час с нещата.Освен това "ловът на глави" се прави основно на изпечените търговци и доказали се вече.
От другата страна идват и фирмите - мотивационната им програма се подобрява(бенефити,соц.пакети и тн.)или поне на тези ,които осъзнават, че инвестицията в персонала е едно от най-важните неща.

А за търговеца, като порода- има нещо странно в тази професия.Предполагам си видял/а темата за лидера ....е тук положението е същото.Едни казват : Абе търговеца се ражда, други - живото учи на всичко.Със сигурност обаче знам едно - усещането е странно, когато търгуваш и мисля , че не всеки може да е търговец(продавач може , но то е различно)
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Психология Форуми -> На работното място Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
п»ї