Пуснато на: Чет Мар 22, 2007 3:42 pm Заглавие: Какво ни мотивира?
Основният мотивационен фактор – финансовия стимул, към настоящия момент съотношението „твърда” работна заплата – бонуси е приблизително 70:30. Или от всеки 100 лева които получава средният търговец, 70 лева са му гарантирани (обещани от работодателя) и 30 лева той трябва да „заслужи”, постигайки определени резултати. Това съотношение от една страна е проблем за работодателите, които не са сигурни давайки висока гарантирана заплата дали търговецът ще отговори със съответните високи резултати (печалба, като следствие на продажбите), а от друга страна намалява и мотивацията за търговеца, след като трябва да се напряга само за 20-30% от своя доход.
Относно изискването за кариера-
Създаване на възможно повече йерархични нива в чисто търговската структура на организацията - въвеждането на длъжности от типа на „Старши търговец”, „Супервайзор”, „Мениджър-консултант”
Растеж „на място” – обогатяване на длъжността на търговеца с нови функции, част от които са мениджърски. Мотивация чрез самата работа – създаване на условия за удовлетвореност от работата, чрез предизвикателства и разширение на отговорностите.
Търговецът, и търговският мениджър имат едни и същи мотиви, и като следствие се мотивират по идентичен начин. _________________ /173792.jpg" border="0" />
Пуснато на: Чет Мар 22, 2007 4:09 pm Заглавие: Re: Какво ни мотивира?
Don Vito написа:
Основният мотивационен фактор – финансовия стимул, към настоящия момент съотношението „твърда” работна заплата – бонуси е приблизително 70:30. Или от всеки 100 лева които получава средният търговец, 70 лева са му гарантирани (обещани от работодателя) и 30 лева той трябва да „заслужи”, постигайки определени резултати. Това съотношение от една страна е проблем за работодателите, които не са сигурни давайки висока гарантирана заплата дали търговецът ще отговори със съответните високи резултати (печалба, като следствие на продажбите), а от друга страна намалява и мотивацията за търговеца, след като трябва да се напряга само за 20-30% от своя доход.
Относно изискването за кариера-
Създаване на възможно повече йерархични нива в чисто търговската структура на организацията - въвеждането на длъжности от типа на „Старши търговец”, „Супервайзор”, „Мениджър-консултант”
Растеж „на място” – обогатяване на длъжността на търговеца с нови функции, част от които са мениджърски. Мотивация чрез самата работа – създаване на условия за удовлетвореност от работата, чрез предизвикателства и разширение на отговорностите.
Търговецът, и търговският мениджър имат едни и същи мотиви, и като следствие се мотивират по идентичен начин.
Това е твърде субективна представа за нещата.Не съм съгласен с това обобщение и съотношение 70/30!Има статистики,които сочат съвсем други резултати.Възнаграждението се определя и в голяма степен зависи от същността на продукта,от опита,който имаш в съответната организация,от позицията,която заемаш и много други фактори.Тенденцията напоследък е все повече насочена към стимулацията към извънреден труд,който да определя"голямата"заплата,а основната да е 3 или 4 пъти по-малка от възможния и желан бонус.Има много сериозни финансови институции,например,чиито имена няма да споменавам,в които заплащането подлежи на преговори,т.е всеки отива и излага вижданията си,срещу което изисква и определена заплата.
Например,при банкирането е точно така.При управлението на финансов портфейл и финансови дистрибутиви принципа е идентичен.При най-големите световни организации,компании и фирми,свързани с дистрибуция на широкоспектърна гама лекарства-също.
Нуждите на пазара все по-задълбочено изискват налагането на мулти-лева-маркетинг с известни модификации,отговарящи на местната конюктура.
Търговецът и търговския мениджер имат диаметрално противоположни мотиви като същност и обвързване с отговорностите,част от които обаче,признавам,се преплитат в постигане на определен процент резултати.Функциите им почиват на съвсем различни методи и изисквания,продиктувани от образованието и позициите им.И тук възгледите ни се разминават.
Относно изискванията за кариера смятам,че напоследък се набляга на инвестицията в човешкия фактор.Това е най-важното условие,независимо колко добра търговска структура си направил зад себе си.Необходимо е постоянно израстване,актуализиране,самоубочение, тренинг,стремеж към колективност и отговорности,развиващи твоя вътрешен потенциал по най-конструктивния начин,защото конкуренцията е все-по жестока и незаменими хора,както е казано,няма.Затова и изискванията към тенденциозно по-високи стандарти на всички навлизащи чуждестранни инвестиционни фондове и учреждения относно HR са все по-определящи за успеваемостта ,добрата организация и планомерното изпълнение на възложените цели.
Като изключим различията в мненията ни-моите поздравления за темата,която си пуснал!!!
Последната промяна е направена от Dedoto на Сря Мар 28, 2007 11:31 pm; мнението е било променяно общо 1 път
1. За пари
2. За кариера
3. За шефа
4. За идея
5. Под натиск
Всеки работи поради един или няколко от тези...помислете и открийте сами, за себе си, кои са мотивите да сте днес там, където сте и ще ви стане по лесно
Пуснато на: Чет Мар 22, 2007 7:08 pm Заглавие:
Всички други мотиви освен 1 и 2 са неработещи според мен, както казах вече.
За шефа, кво?-всеки работи за себе си.
За идеята - колко време ще те държи идеята и ако няма кинти кво?
Под натиск - резултатите са плачевни?То или го можеш или не.
Комплекса от едно и две е истината Стонкаааа...
Там някъде не е ли така? _________________ /173792.jpg" border="0" />
Знаете ли,че ако се води дело за неправомерно освобождаване от длъжност,точката от причините на работодателя в заповедта за освобождение "липса на моивация"не би могла да бъде юридически издържана.Никой съд не я признава и е на практика недоказуема,поради своята субективна форма.Мотивацията е строго индивидуална и е субективно-обектива по форма и съдържание
Аз мисля, че може да ни мотивира даден лидер. Ако искаме да приличаме много на него, той може да ни дава стимул да работим по-добре и да работим по-качествено.
Възхищавам се на хора, работещи заради самата идея. Пример са начинаещите актьори в театъра. Има организации, които едвам си плащат наема за зала и в повечрто случаи не взимат дори хонорар. Освен това знаят каква е перспективата да се изкарват пари с това - в момента почти никаква. Но продължават като го мотивира самата дейност. Колкото и идеалистично да звучи според мен това е начина да почувстваш удовлетворение и доволство от работата - самата дейност. Те парите никога няма да стигат и винаги ще искаме още и още за да сме доволни от работата. За съжаление света се е превърнал в място, където главна мотивираща сила са парите, това обезсмисля доста неща не мислите ли? Всеки човек може да прави нещо най-добре и трябва да се стреми да го открие и да го развива, за да е щастлив и да усеща че е пълноценен. В крайна сметка това и разликата ни с животните. Не само да трупаме в хралупите си, а да творим, да развиваме ирационалността си, същността си.
Обаче...някой беше казал, че на гладен стомах, освен идеята за храна, друга не идва...
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 9:41 pm Заглавие:
mims написа:
Възхищавам се на хора, работещи заради самата идея. Пример са начинаещите актьори в театъра. Има организации, които едвам си плащат наема за зала и в повечрто случаи не взимат дори хонорар. Освен това знаят каква е перспективата да се изкарват пари с това - в момента почти никаква. Но продължават като го мотивира самата дейност. Колкото и идеалистично да звучи според мен това е начина да почувстваш удовлетворение и доволство от работата - самата дейност.
Добре е, че има такива хора, защото в крайна сметка обществото има нужда от тях. А те едва ли гледат на работата си като на работа. Според мен много повече се забавляват и им е достатъчно ако парите им стигат за храна... Щастливци... не се подтискат и не изпадат в дълбока скръб, ако този месец не успеят да си купят онази страхотна рокличка, с която ще им завиждат всички колежки... Просто нещата, които ги правят доволни от живота нямат много общо с парите и затова парите не са им толкова важни. _________________ Луда съм, еййй!
Пиша по повод една история, която ме накара да се замисля..
Преди около седмица време една приятелка се прибра от Египет...слушах я сигурно 2 часа в захлас, защото нещата, които е видяла са наистина заинтригуващи...Но ще кажа това, което засяга темата...
Разказа ми тя за Бедуините (или нашите цигани в идеалистичен вариант това са племена там ,които са изцяло откъснати от съвремието- живеят на примитивни начала, в пустинята, ядат риба, корени и както се казва- това, което Бог им отрежда всеки ден. Работят това, което ние днес вършим с помощта на багери...работят всеки ден( от понеделник до неделя следобяд - като започват сутрин и се прибират към 21:00 или 22:00ч вечер)... Но това, което тя е видяла- след всеки един работен те се прибират с нещо като тъпан под мишница(и тя не знае как се казва инструмента) и свирят и пеят ...те са доволни от това, че днес са работили и изразяват своята радост....
И като се замислим..кой е нашият стимул за работа или по-точно за какво го правим...
Да,интересното и особеното за тях е,че те са много единни,задружни и жертвоготовни.Колективният елемент при тях е доста силно изразен,но това идва от дълбоката им духовност и традиционното им възпитание.Цялата им история е възхитителна. _________________ Само Истината те прави свободен!!!
Регистриран на: 07 Ное 2007 Мнения: 176 Местожителство: Wild Rose Country
Пуснато на: Пет Ное 09, 2007 6:53 am Заглавие:
Цитат:
Пет са водещите мотива и май шести няма..
1. За пари
..................
5. Под натиск
Между тия нещо средно е когато имаш да вращаш пари, и по-точно много пари. Щото ако не работиш - взимат ти къщата примерно и се връщаш на нулата или под нея.
Интересна е формулировката, щото ги и търсят в обявите за работа "мотивирани", което може да се разбира и като "закъсали"...
Пуснато на: Чет Фев 14, 2008 2:07 am Заглавие:
Мен ме мотивират няколко неща:
1. Чувството, че съм важен за фирмата и усилията ми се виждат.
2. Възможността за развитие. Не бих работил на място където просто да знам, че каквото и да правя няма да мога да се развивам професионално и в йерархията.
3. Парите. За мен това е важно и държа на това когато усилията ми се оценяват, това да си личи и във финансовото възнаграждение.
4. Мениджърския подход. Имам късмета да имам страхотни началници и начина по който се държат с подчинените си е уникален. Свалям им шапка и се надявам един ден да мога да съм в "техните обувки"
5. Колегите са много важна част от работната среда.
сигурен съм, че изпускам нещо но според мен всеки се мотивира от чувстото, че е важен, от финансовите параметри и от възможността за кариера. _________________ Който умира с възторг, нека се пази от възкресение.
Един интересен поглед върху мотивацията/демотивацията и работата в екип:
Действие Първо: Мотивация / Де-мотивация
В една клетка затворили няколко маймуни (екип). В клетката имало кашони (ресурс) и банан, закачен на тавана (награда). Една от маймуните (лидер) наредила три кашона един върху друг, покачила се по тях и взела банана. От тавана започнала да пръска студена вода (намеса на Топ мениджмънта). Маймуните се разбягали.
Закачили нов банан. Друга маймуна наредила кашоните, покачила се по тях и взела банана. Пак запръскала студена вода. Останалите маймуни я набили и изяли банана (работа в екип). Закачили нов банан. Сработил "рефлекса на Павлов" - щом една маймуна решила да вземе банана, другите я набили, защото знаели, че всички ще бъдат намокрени, но не всички ще ядат банан (групова отговорност).
Действие Второ: Силата на екипа
Намесил се HR отдела. Подменили една от маймуните (развитие на екипа). Новата маймуна решила да вземе банана, но останалите веднага я набили (фирмена култура). Постепенно подменили всички маймуни. Последната нова маймуна решила да вземе банана. Другите усърдно я набили, без да знаят защо - те никога не били мокрени (Team Spirit). _________________ Само Истината те прави свободен!!!
Регистриран на: 01 Апр 2008 Мнения: 377 Местожителство: The Valley of the Moon
Пуснато на: Съб Май 03, 2008 9:56 am Заглавие:
Какво ме мотивира?!
Работата, с която се занимавам на този етап не е една от най-интересните - понякога рутината ми действа леко демотивиращо, но определено се чувствам много добре там - благодарение на колегите, които правят деня безкрайно забавен. Невероятно е чувството, когато усетиш, че си нужен на колегите си, че допринасяш за възхода на фирмата.
Под натикс никога не бих могла да правя нещо, камо ли да работя. Don Vito добре си го е казал - "Под натиск - резултатите са плачевни?То или го можеш или не. "
Каквото и да си говорим парите са необходимост, може без тях, но живота на хората, за които се очаква да се грижим, няма да е много добър, нали?! Ако получаваш висока заплата, естествено, че ще ти подейства мотивиращо, може да те нахъса още повече, но има и вероятност да те доведе до дъното... Парите са явяват нашето възнаграждение за положения труд, но наистина много се възхищавам на хората, които работят за самата идея, желанието да направят нещо, без да очакват нещо в замяна - единствено удоволствието, удовлетвореност.
За да формулирам нещата по-точно:
1. преспектива
2. удовлетвореност
3. пари
4. добър екип
5. успех _________________ "Couldn't sleep so I went out walking
Thinking about you and hearing us talking
And all the things I should have said
Echo now, inside my head"
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети