Психология

..или как да.. направим живота си по-приятен !

| Стани наш приятел - Вземи банер оттук и сложи на твоя уеб сайт

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Религия - Манипулация ??? 
Автор Съобщение
Новак
Новак

Мнение Религия - Манипулация ???
До преди година не бих се замислил как да отговоря на въпроса дали Господ съществува.Не че бях кой знае колко религиозен, дори и на църква не ходех, но бях силно обеден в това, че найстина има някой, който бди над всички нас и ни помага в трудни моменти.
Това беше докато не открих тъжната истина за понятието Религия и всичките и неточности и взаимствания...
Вече да си призная, не знам в какво да вярвам.Колкото повече мисля и расъждавам, толково повече спирам да вярвам.И така съм стигнал до едно положение в което виждам цялата тази вяра в Бог за нещо абсурдно, за нещо грешно, за нещо което подтиска нашето развити и ни кара да вяеваме сляпо без да мислим.

Как изобщо се е появил мита за Бог?

Ние наблюдаваме заобикалящия ни свят. Като видим нещо непознато, се опитваме да си го обясним по най-логичния възможен начин. Виждаме жена си/гаджето си да говори с мъж (и дори изглежда й е приятно!), значи ни изневерява и ще скъсаме/ ще се разведем. Дъщеря ни излиза с момче, значи отиват да правят секс. Не сме виждали такъв паяк (змия, дори котка или куче), значи е отровен (опасен). Така преди хиляди години хората са си обяснявали далеч по-примитивни неща.
- Огън! Как се прави?
- Незнам.
- Значи Бог го е направил! (Бог, като висша сила, която контролира всичко, а ние й се подчиняваме, защото така "трябва" и не питаме кой го е създал, защото е лошо да задаваме неудобни въпроси. По-късно Бог възприема дори човешки образи...)

- Дъжд! Как се прави?
- Незнам.
- Значи Бог го е направил!

- Небе! Как се прави?
- Незнам.

- (Каквото и да е)! Как се прави?
- Незнам.

И точно както първобитните хора не са могли да си обяснят един дъжд, така и ние не можем да си обясним много неща. Все още! И какво правим? Следваме същия модел на поведение. Улесняваме си живота. Щом не знаем как е направено, значи Бог го е направил! Достойно обяснение за човек с интелигентността на чорап. Улесняваме си живота с едно изключително просто обяснение и не желаем да мислим повече по въпроса. Оказва се, че мисленето е твърде труден процес за нас. Не е никакво удоволствие да мислиш и да не можеш да измислиш нищо, а още по-малко - да разбереш, че интелекта няма да ти стигне, за да го измислиш докрай.

...това което всъщност искам да попитам е - Само аз ли си го мисля това, че религията е една грешна институция, което иска от нас да вярваме сляпо в съществуването на този Бог без да мислим дали това съществуване е възможно изобщо и използвайки тази наша вяра, най-подло и долно да ни манипулира за жалост вече твърде дълго време ?

Вто Мар 10, 2009 7:11 am
Профил
Разбирач
Разбирач
Аватар

Мнение :)

Лично моето мнение е такова. Има нещо (сила, Бог, съдба и т.н.). Различните хора си го наричат по различен начин.
Мога да ти препоръчам някой филми да гледаш като :
Тайната, What the Bleep!?: Down the Rabbit Hole , Тайната на водата 1 и 2
Това може и да ти помогне да разбереш истината за себе си.
Само още не мога да разбера защо някой хора се раждат толкова наказани в този си живот и трябва да се мъчат до края ... още това не мога да разбера.

Поздрави :D

Вто Мар 10, 2009 7:33 am
Профил
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач
Аватар

Мнение 
Не, не го мислиш само ти. В момента по Социология уча раздел Религия.
На такива абсурди попаднах, че се зачудих не по-малко от теб.
Но истината е че всеки си има своя гледна точка по тази така обсъждана и спорна тема, всеки вярва или не вярва за себе си.
Според мен е много грешно обаче ако тази вяра или не-вяра стане крайна :arrow: Атеисти или Херетици. Това е моето мнение.

Вто Мар 10, 2009 9:00 pm
Профил
Дипломиран разбирач
Дипломиран разбирач
Аватар

Мнение Re: Религия - Манипулация ???
Огромният размер на вселената и незначителността на Земята са били известни векове наред и никой никога дори не е сънувал, че те са имали някаква връзка с религиозния въпрос. Тогава, преди по-малко от сто години, те внезапно започват да се представят като аргумент срещу християнството. И хората, които ги привеждат, усърдно прикриват факта, че те са били известни много отдавна. Не мислиш ли, че всички вие, атеисти, сте учудващо неподозрителни хора?”
:wink:

Съб Сеп 19, 2009 11:07 pm
Профил WWW
Гуру
Гуру
Аватар

Че тя Църквата още не може да отговори на въпроса "Какво е бог?" а ти искаш да го направиш от раз :) Не се надценявай де :)

Пон Сеп 21, 2009 4:01 am
Профил
Разбирач
Разбирач

Вярваща съм, ако е вяра, че има някаква сила в космоса, която движе не само планетата земя, но и нашите съдби, дали е Бог, Алах, Буда и т. н. или си атеист, всеки вярва в нещо си. Фанатичните крайности не ги приемам и е нормално религията да манипулира, но това зависи от нас. Просто хората са си манипулатори за собствена изгода. Междудругото има интерести неща в Библиятя, Корана, Талмуда и др. Противоречията в тях са като хората, който често си противоречат.

Нед Окт 04, 2009 2:39 pm
Профил
Кандидат Гуру
Кандидат Гуру
Аватар

И аз уж вярвам, но за мен църквата е пълна глупост.Първо като погледнем от историческа гледна точка е била под контрола на държавата, тоест за мен си е чисто и просто създадена от държавата, за да контролира хората.Освен това не смятам, че трябва да отида на специално място, за да се помоля или разкая за нещо.Но в главата ни толкова усърдно се е набивало стотици години.И като се замисля за иституцията като цяло започвам да се съмнявам и във всичките глупости, които изповядва.Не мога да кажа, че вярвам в Бог, но вярвам в силата на вярата.За мен Бог е нашата вяра.И именно тя прави чудесата.Да вярваш и по-добър живот, в доброто у хората, в утрешния ден.Това те кара да бъдеш по-добър и да се стремиш към по-възвишени неща.И малко по малко ти създаваш чудесата без да усетиш.Определено вярата влияе на характера на хората.Дали ще вярват в прераждания,животи след смъртта, те си решават.Но именно животът им се осмисля от тази вяра.На нас може да ни се струва като загуба на време и психични разстройства, но това е просто защото ние вярваме в нещо друго.Но това не значи, че те не водят смислен и пълноценен живот, защото според техните критерии се чувсват удовлетворени и доволни от себе си.

Любовта,братя мои,е най-трагичното,което съществува на този свят и в живота.Любовта е рожба на измамата и ражда разочарованието.Любовта е утеха в безутешността,единственият лек срещу смъртта,защото тя е нейна сестра.

Нед Окт 04, 2009 3:22 pm
Профил
Кандидат Разбирач
Кандидат Разбирач

Първо здравейте,радвам се че отново съм с вас...
Сега по темата.Аз вярвам в Бог или в онази сила която той олицетворява за повечето от нас.
Често се случват неща за които науката няма логическо обяснение и причинно следствените връзки за случилото се остават пълна мистерия.В хората е заложено да търсят отгвори, и до колкото съм запозната с процеса мислене и осъзнаване, това да приемеш един отговор за правилен трябва да има логика в процеса на извеждането му.Как да намериш отговор на нещо в което няма логика и всичко е необяснимо.Тук идва Религията като някакъв вариант за отговор на необясними събития.Хората винаги искат отговори на едни ги дава науката на други религията.Въпрос на личен избор е в кое да вярваш.Нещо като това да вярваш в Дядо коледа.Докато има хора да вярват в доброто чудеса ще се случват.Напоследък стават такива гадости, че единствеото бягство от гадната действителност са Надеждата и Варата.
Тук е мястото да се съглася и с alisia.

Нед Окт 04, 2009 4:07 pm
Профил
Доктор
Доктор
Аватар

Дали религията е вид манипулация - може би - и добре, че е така!!!
Функция на религията не е само тя да помга, не е само вяра, надежда и стон за помощ...
Религията възпитава - възпитава ценности, поведение, манталитет, дори може да формира и преобразува характер. Религията дори до известна степен задължава (в добрия смисъл). Не говоря за фанатични и идеалистични идеи, а за това, че благодарение на религията, каквато и да е тя - се формират някакви допустими норми за спазване! Предотвратява се чувството за безнаказаност и свободия, така, че - добре, че религията, освен всичко друго И манипулира!

Пон Окт 05, 2009 5:43 pm
Профил
Наш човек
Наш човек
Аватар

city_play_iwi написа:
Дали религията е вид манипулация - може би - и добре, че е така!!!
Функция на религията не е само тя да помга, не е само вяра, надежда и стон за помощ...
Религията възпитава - възпитава ценности, поведение, манталитет, дори може да формира и преобразува характер. Религията дори до известна степен задължава (в добрия смисъл). Не говоря за фанатични и идеалистични идеи, а за това, че благодарение на религията, каквато и да е тя - се формират някакви допустими норми за спазване! Предотвратява се чувството за безнаказаност и свободия, така, че - добре, че религията, освен всичко друго И манипулира!

Тази гледна точка много ми хареса и съм много съгласна с твоето мнение.Аз също съм вярваща,не приемам религията за манипулация,но ... наистина дори и да разгледаме от другата страна нещата - пак има полза от религията.

Пон Окт 05, 2009 5:58 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ]